Innopower on tour!

Den 21-22/10 hade Innopower fått förtroendet från Vadstena Kommun att sätta samman studieresa på tema Energieffektivisering och Hållbar Utveckling.

Vårt första stopp var ett besök hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och dess avdelning Energiteknik där seniorkonsult Peter Kovacs tog emot vår grupp. Hans specialområde som vi fick lära mer om är solenergi. Från att tidigare handlat mycket om solfångare som värmer vatten är det idag solceller som alstrar el som utgör huvudsakligt forskningsområde.

Vi fick möjligheten att se utrustningen som testar solcellsanläggningar för att fastställa såväl verkningsgrad som livslängd.

Efter god lunch i trendiga The Company inne i Borås som är del av ett stort vitaliserat industrilandskap med fokus på textil, mode och design fick vi lära mer om hur Borås Stad efter medverkan i tidigare projektet ”Fysisk Planering för  en Hållbar Utveckling” i Energimyndighetens regi kommit att ytterligare utveckla sin planprocess. Konst har kommit att bli synonymt med Borås och vi fick lära mer om hur vägen dit sett ut.

Intressant då att höra hur centralt konst och kultur också har blivit i planprocessen då konstnär anlitats för att visualisera de fyra scenarierna som samverkansprocess arbetat fram. På min fråga om konstens roll i arbetet blir föredragande energisamordnare Susanne Arneborg för en stund mållös och utbrister sedan:  – Jag vet inte hur vi skulle kunna ha gjort det utan den hjälpen!

Vår resan tog oss sedan till Alingsås där kommunal tjänsteman Kjell Hult som medverkat till etableringen av den i år 15-års jubilerande Lights in Alingsås berättade för gruppen och bakgrund till beslutet att satsa på ljus- & belysningskonstfestival. Förra året räknades nära 85 000 besökare in under annars trist oktobermånad till glädje för såväl boende och näringsliv.

Framgång föder framgång och spännande att höra hur kommunen också kommit att satsa på ett Passivhuscentrum som fått besök av Nordiska Ministerrådet utöver en mängd branschrelaterade besök.

Efter middagen hämtades vi av guide för lotsning runt de många ljusinstallationerna som för första gången även var ljudsatta. Mycket suggestivt!

Dag två fick vi en presentation av skola byggd efter passivhusstandard och med solceller ska huset inte bara vara självförsörjande utan även kunna generera ett överskott, s k plushus. Nedan kort video som visar den skärm som finns i skolan och som visar aktuell energiproduktion.

Avslutningsvis besökte gruppen Göteborg och samverkansorganisationen Innerstaden Göteborg som samlar fastighetsägare, handel & servicenäring och andra verksamheter i det avgränsade området kring en gemensam vision och arbetet med att nå dit. Just energieffektivisering och hållbarhetsaspekter har kommit att bli allt mer framträdande och ett ambitiöst mål har satts, Sveriges mest hållbara stadskärna berättade verksamhetsledaren Marianne Sörling.

Vi tackar för din delning!Share on LinkedInTweet about this on TwitterBuffer this pageShare on FacebookShare on Google+Email this to someone
Publicerad i energieffektivitet, Energimyndigheten, fastigheter, Hållbar utveckling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>